ראייה ירודה בגיל השלישי

הולך ומתעמעם- על תופעת ראייה ירודה בגיל השלישי

נתן פייט אופטומטריסט ומומחה בראיה לקויה, ברשת חנויות מכבי ממבט ראשון מסביר על AMD מחלה שפירושה ניוון מרכז הראיה ברשתית הקשור לגיל, המהווה את הסיבה השכיחה ביותר לאובדן ראיה חדה בקרב אנשים בני 50 ומעלה, בעולם המערבי.


AMD- Age Related Macular Degeneration , (ניוון מרכז הראיה ברשתית הקשור לגיל) מהווה את הסיבה השכיחה ביותר לאובדן ראיה חדה בקרב אנשים בני 50 ומעלה, בעולם המערבי.
שכיחות המחלה (הנקראת בקיצור גם נמ”ג) עולה ככל שהגיל מתקדם.
ההערכה היא כי בשנת  2020 ילקו במחלה שמונה מיליון מבוגרים בני 65 ומעלה בארה”ב. שכיחות המחלה בארץ דומה. גורם הסיכון העיקרי הינו גיל, אך גם לסיפור המשפחתי עלולה להיות השפעה. 

המקולה הינה האיזור במרכז הרשתית האחראי על ראייה מרכזית.
הראייה המדויקת בקריאה, בנהיגה, בזיהוי פנים, ובכל מטרה מדוייקת אחרת, מתבצעת במקולה, שמרכזה הוא הפוביאה – “הכתם הצהוב”. 
קיימות שתי צורות של ניוון הרשתית בגיל המתקדם:
הצורה שאינה ווסקולרית, שהינה הקלה יותר ונהוג לכנותה: “המחלה היבשה”.
בצורה זו, נראים משקעים צהובים במרכז הראיה הנקראים: דרוזן, והיא מתאפיינת בדרך כלל בירידה קלה עד בינונית בראיה.

הצורה הניאווסקולרית, שהינה הקשה יותר ונהוג לכנותה “המחלה הרטובה”. ההערכה היא שבין 10% ל-20% מכלל הסובלים במחלה לוקים בה בצורתה ה”רטובה”. 
בצורה זו יש צמיחה של כלי דם חדשים חולים מתחת למרכז הראיה, הדולפים ומדממים לתוך מרכז הראיה וגורמים לירידה קשה מאד בראיה המרכזית. יש לציין כי לעיתים נגרם נזק משמעותי לראייה גם בצורה ה”יבשה” של המחלה, אך בשכיחות נמוכה יותר. 

מהם הסימנים להופעת המחלה? 
הסימן הראשון ל-AMD ה”יבשה” הוא הופעתן של נקודות צהובות באזור המקולה שבקרקעית העין. 
ל-AMD “יבשה” אין בדרך כלל תסמינים. AMD “רטובה” מאופיינת בצמיחת כלי דם חריגים מתחת לרשתית. נגעים אלה מתפתחים כאשר כלי-דם “חדשים” חריגים גדלים מתחת לרשתית. 
כלי דם חריגים אלה דולפים נסיוב, שומנים ודם שמצטברים מתחת לשכבת אפיתל הפיגמנט ברשתית, ומתחת לרשתית עצמה, ויוצרים ריקמת צלקת שגורמת לאובדן ראייה בלתי הפיך.
ב-AMD “רטובה”, יש בדרך כלל פגיעה בראייה המרכזית המתבטאת בכתם או בעיוות של הראייה המרכזית (הקרוי מטמורפופסיה). לעתים רואים החולים תמונה מוקטנת, או גודל שונה של האובייקט בכל עין. 

מהו שיעור הפגיעה? 
הסבירות לשימור ראייה טובה בחולים שלקו ב-AMD “רטובה” נמוכה. אובדן חד של ראייה מרכזית עלול להתרחש במהירות. חדות ראייה של 6/60 או פחות (הנחשבת כעיוורון מרכזי) מתפתחת בעיניים של חולים רבים תוך שנתיים ממועד האיבחון.
כ-12% מהחולים שלקו ב-AMD “רטובה” בעין אחת, ו-50% מהחולים שלקו ב-AMD “רטובה” בשתי העיניים, ילקו בעיוורון חלקי תוך חמש שנים מראשית הופעתה של המחלה. 

למרות שהמחלה אינה גורמת לעיוורון מוחלט, היא גורמת להגבלה בתיפקוד היומיומי הכולל קריאה, צפייה בטלוויזיה, זיהוי פנים, התמצאות ברחוב ובמקומות בלתי מוכרים, וכד’.

כיצד מאבחנים את המחלה? 
גילוי מוקדם של המחלה הינו קריטי ובאפשרותו למנוע את הירידה החדה בכושר הראייה. 
האבחון מתבסס על בדיקת רופא עיניים בעזרת עדשות מיוחדות, בדיקת קרקעית העין באמצעות אופתלמוסקופ ובדיקה במכשיר ייחודי שפותח על ידי חברה ישראלית, והוא עשוי לזהות את המחלה כבר בשלביה המוקדמים.